HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Ruud van Empel _

Schijnbare idylle

Dit billboard toont een levensecht tafereel dat toch nooit heeft bestaan. Ruud van Empel stelde ‘zijn’ bos zorgvuldig samen op de computer en maakte gebruik van vele digitale beelden. In allerlei tuinen fotografeerde hij planten en bomen. Vervolgens combineerde hij details uit deze foto’s tot digitale fotocollages, zodat een nieuwe werkelijkheid ontstond.

Study in Green oogt als een ouderwets gelaagd decorstuk. Of als een lieflijke ansichtkaart. Wat opvalt is de overdreven heldere kleur; het lijkt te mooi om waar te zijn. Op de voorgrond zien we planten die helemaal niet thuishoren in een boslandschap; ze benadrukken de kunstmatigheid van het tafereel. Langs dikke bomen, die veel te dicht op elkaar staan, kijken we dieper het weelderige bos in. Daar staat, in het middelpunt van de voorstelling, een schattig ‘Bambi-achtig’ hertje.
Het verhevigde, gemanipuleerde boslandschap voert je terug naar het sprookjesboek uit je jeugd. Het doet een beroep op het collectief geheugen dat ons waarschuwt het donkere bos te mijden. Deze idylle gaat vergezeld van beklemming. Hier zien en horen we dingen die er niet zijn. 

www.ruudvanempel.nl

 

 

© Ruud van Empel (1958) Study in Green # 8, 2003,
courtesy Flatland Gallery Utrecht-Parijs