HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Raimond Wouda _

Toeristisch landschap

Raimond Wouda laat in de fotoserie On Scale zien hoe de toerist beslag legt op het landschap. Hele landstreken teren op het toerisme en het landschap wordt er rücksichtslos op aangepast. Wij zijn allemaal toerist geworden, de wereld ligt aan onze voeten. Zelden alleen, meestal in groepsverband.  Vertraagd door het landschap op zoek naar een doel. En toch is de toerist tegelijkertijd een Fremdkörper in het landschap.

Wouda is geïnteresseerd in de relatie tussen mens en zijn omgeving en de onuitgesproken gedragscodes die daarbij worden gehanteerd. Abetone biedt ons een blik op een naaldbos. (Abetone is een bekende plaats omgeven door bossen in de Italiaanse Apennijnen.) Door het licht verhoogde perspectief voelen we ons klein, bijna gemarginaliseerd door dit boslandschap.
De intimiteit van het verpozen, valt samen met het openbare karakter van de plek. Het heeft iets onwaarschijnlijks. Tegelijkertijd is dit een bos waar we niet langer bang voor hoeven te zijn, we kunnen er rustig in liggen. De grenzen ervan zijn immers bekend en eindig. Het toeristisch landschap is een bedwongen landschap.

www.raimondwouda.com 

© Raimond Wouda (1964) Abetone, uit de serie On Scale, 1998