HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Peter van Beek _

Landschap vol frictie 

Peter van Beek reist regelmatig over de Balkan en Oost-Europa. Hij is een sociaal bewogen fotograaf met een oog voor tegenstellingen. In de reeks Albanian Landscapes toont hij de stand van zaken in het armste land van Europa.

Albanië was lang een geïsoleerd buitenbeentje in de verste uithoek van Europa. Een land uit een album van Kuifje dat met de rug naar het Westen stond. Onder de communistische dictatuur van politiek leider Enver Hoxha vond een grootschalig programma van industrialisatie plaats om het land zo zelfvoorzienend mogelijk te maken.
Na de dood van de dictator (1985) zijn de grenzen geopend. Het land gaat weliswaar mee in de vaart der volkeren, maar de oude industrieën behoren tot het verleden en zijn achtergelaten. Daarvoor in de plaats wordt nu aan de kust een enorme toeristische industrie gerealiseerd met vele nieuw gebouwde hotels en (onafgemaakte) vakantieoorden.

Traditioneel en kleinschalig platteland, verlaten industrie uit het recente verleden, vervuiling en nieuwbouw: het Albanese landschap kenmerkt zich door extreme tegenstellingen. Een landschap vol frictie.

www.petervanbeek.nl 

© Peter van Beek (1965) Paradise (Albanië, Tirana), 2005