HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Nick Hannes _

Veranderend landschap

Sinds de val van Sovjet-Unie (1991) zijn de 15 voormalige Sovjetrepublieken het toneel van enorme maatschappelijke veranderingen. Nick Hannes fotografeerde een regio vol contrasten: nieuwe en extreme rijkdom, armoede, willekeur, verwaarlozing, wetteloosheid en landschappelijke veranderingen. Het resultaat van een reis van meer dan 56.000 kilometer is te zien in zijn boek Red Journey.

Het  drama van het opdrogende Aralmeer is een schrijnend voorbeeld van menselijk handelen dat onherstelbare ecologische schade heeft aangericht.
De foto van de drooggevallen vissers-schepen omringd door kamelen vertelt het verhaal van een gigantisch meer dat opdroogt. Door waterloopkundige blunders en politiek wanbeleid is het zoetwatermeer voor de helft veranderd in een zoutwoestijn en worden de resterende waterpartijen steeds zouter. Journalist/schrijver Frank Westerman beschrijft dit op boeiende wijze in zijn boek De ingenieurs van de ziel. De lang bestaande balans tussen mens en natuur is hier verdwenen. Dit landschap ten dode opgeschreven; meren worden woestijnen.
Het verleden en de toekomst van dit meer in één beeld samengevat.

www.nickhannes.be 

© Nick Hannes (1974, B) Aralmeer, Kazakhstan,
uit de serie Red Jouney, 2007