HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Thomas Wrede _

Geënsceneerde landschap

Thomas Wrede speelt in zijn fotografie een ingenieus spel met afmeting, schaal en illusie. Hij stelt onze manier van kijken op luchthartige wijze aan de kaak.
In eerste instantie zien we panoramische vergezichten die weids en imponerend zijn. En dan, op het tweede gezicht, blijken zijn landschappen helemaal niet te kunnen bestaan. We kijken niet naar een klassieke landschapsfoto, maar naar een soort stageset.

Wrede fotografeert analoog en plaatst kleine modellen in een natuurlijke omgeving. Hij poetst niets weg, maar vertrouwt op zijn vakmanschap om landschap en miniaturen op overtuigende wijze te combineren. Het is niet langer duidelijk hoe groot alles in werkelijkheid is. Toch is het belangrijk voor hem dat er in de foto aanwijzingen van zijn enscenering achterblijven. Hij zoekt naar het omslagmoment dat je laat twijfelen of je kijkt naar de werkelijkheid of naar een model.
Wrede speelt met de vanzelfsprekendheid waarmee wij clichés van het landschap op zijn beelden projecteren. Tegelijkertijd haalt hij dit onderuit, omdat hij altijd sporen achterlaat. Zo krijgt het begrip landschap nieuwe betekenis.

www.thomas-wrede.de 

© Thomas Wrede (1963, D) Canyon,
uit de serie Real Landscapes, 2007,
courtesy Galerie Wagner + Partner, Berlin