HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Rob Hornstra _

Het landschap zwijgt

Rob Hornstra wil niet zozeer registreren, als wel vragen oproepen met zijn werk. Veel van de verhalen die hij vertelt, vindt hij in Rusland waar hij regelmatig rond-reist. In eerste instantie herkennen we deze landschappen niet, specifieke aanduidingen ontbreken. Door de twee foto’s naast elkaar te plaatsen, wordt wel een verband gelegd tussen het wat naïef geschilderde landschapje aan de houten wand en het schijnbaar evenzo idyllische landschap buiten.
Maar de titel bij dit billboard verduidelijkt meteen een heleboel.

Hornstra fotografeerde zowel in het voormalige buitenhuis van Stalin, als het uitzicht vanaf het balkon. Stalin liet het huis bouwen in 1946, vlak bij de Abchazische kust aan de Zwarte Zee. Abchazië was hét kuuroord voor de Russische elite, maar later ook strijdtoneel van bloedige conflicten tussen Georgische soldaten en Abchazische separisten.

Beide landschappen ogen niet erg spectaculair. Maar de werkelijkheid is anders: zowel het geschilderde zonnige landschap aan de wand (dat Siberië voorstelt), als het wat druilerige ‘echte’ landschap zijn getuigen geweest van wreedheden, etnische zuiveringen en moord. De verschrikkingen liggen onzichtbaar verborgen. Het landschap zwijgt.

www.robhornstra.nl 

© Rob Hornstra (1975) Dacha Stalin en Novy Afon,
uit de serie Het Georgie-Abchazie conflict, 2007