HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Thomas Wrede _

Geënsceneerde landschap

Thomas Wrede speelt in zijn fotografie een ingenieus spel met afmeting, schaal en illusie. In eerste instantie zien we panoramische vergezichten. En dan, op het tweede gezicht, blijken zijn landschappen helemaal niet te kunnen bestaan. Dit is geen groots, imponerend landschap, maar een miniatuurwereld. Wrede stelt onze manier van kijken op luchthartige wijze aan de kaak.
Hij fotografeert analoog en plaatst kleine modellen in een natuurlijke omgeving. Het is niet langer duidelijk hoe groot alles in werkelijkheid is. Toch is het belangrijk voor hem dat er in de foto aanwijzingen van zijn enscenering achterblijven. Hij zoekt naar het omslagmoment waarop je twijfelt of je naar de werkelijkheid of naar een model kijkt.

De foto toont een eenzame drive-in bioscoop aan het strand, in afwachting van het publiek. Maar om de film te zien, moeten de toeschouwers wel de zee en het spektakel van de ondergaande zon de rug toekeren!
We kijken naar een billboard in het landschap hier ter plekke met daarop een afbeelding van een geënsceneerd landschap waarin een filmdoek figureert. En hierop wordt een kunstmatige realiteit geprojecteerd. Dubbel op dus.

www.thomas-wrede.de 

© Thomas Wrede (1963, D) Drive-in Theatre,
uit de serie Real Landscapes, 2009,
courtesy Galerie Wagner + Partner, Berlin