HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Roderik Henderson _

Bijna verlaten landschap

Roderik Henderson en zijn vrouw leefden geruime tijd in een geïsoleerde gemeenschap in de Amerikaanse staat Nevada. Cherry Creek ligt in het centrum van een gebied waar tot de jaren negentig de zilver-, goud- en kopermijnen het landschap bepaalden. Een woestijn-landschap dat bovendien besmet raakte met radioactieve stof afkomstig van een testterein voor atoomwapens dat zo’n 300 mijl verderop ligt.
Het gebied raakte ontvolkt, zonderlingen bleven achter, ver van de geciviliseerde wereld. Ruimtelijke ordening ontbreekt, omdat niemand er om vraagt.

Henderson is een fotograferende reiziger met een voorkeur voor afgelegen plekken. Hij kijkt vooral goed naar zijn medemens en hij doet dat zonder oordeel en met compassie. Even maakt hij deel uit van de wereld die hij registreert en trekt vervolgens verder.
De foto Springtime whiteout toont de weidsheid van het rauwe woestijnland-schap, bedekt met een laatste laagje sneeuw. Maar het is niet langer alleen maar een prachtig ongerept landschap in grijzen: het is aangetast door de chaotische, vervallen sporen van bewoning en de verborgen radioactiviteit.

www.roderikhenderson.com 

© Roderik Henderson (1965) Springtime whiteout, Cherry Creek Nevada,
uit de serie Our life in a town of ghosts, 2004