HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Michael Reisch _

Onbekend landschap

Wanneer we over ‘landschap’ spreken, dan maken we verschil tussen ongerept, natuurlijk landschap en gebieden die gevormd zijn door beschaving. Dit onderscheid hapert in de landschappen van Reisch. Alleen kun je niet vaststellen hoe, want deze spectaculaire landschappen ogen tegelijkertijd vertrouwd en vreemd. In welk sprookjes-land is dit gefotografeerd? Waar bestaat er nog een landschap dat zo groen en zo leeg is?

Hoewel bestaande Afrikaanse landschappen het uitgangspunt voor zijn serie Landschaft 01 vormen, zien we hier overduidelijk geen natuurgetrouwe registratie van die werkelijkheid. Deze schijnbaar onaangeraakte landschappen zijn namelijk pijnlijk nauwkeurig digitaal bewerkt door Reisch. Ze zijn ontdaan van ieder menselijke spoor. En ook de huid van de heuvels en het verhevigde groen maken een kunstmatige indruk. Reisch is geïnteresseerd in clichématige ideeën die er over hét landschap bestaan en vermengt deze met fictie en werkelijkheid.
Hier is de natuur, het landschap tot de volmaakte tijdloze idylle getransformeerd die we, paradoxaal, niet meer herkennen. Het is een soort nachtmerrie van genetische manipulatie geworden.

www.michaelreisch.com© Michael Reisch (1964, D) Landschaft 1/002, 2004,
courtesy Hengesbach Gallery, Berlin