HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Reinout van den Bergh / Huib Fens _

Het herinnerde landschap

Van den Berg en Fens fotograferen in vriendschap. Eén foto wordt gemaakt met twee paar ogen. Ze reizen door heel Europa op zoek naar de resten van, vaak 19de eeuws, industrieel erfgoed. Kolossale complexen die, ontdaan van hun functies, wachten op sloop of hergebruik.

De foto Heuersdorf toont vooral de invloed van de industrie op een landschappelijk gebied. Heuersdorf is een klein gehucht in voormalig Oost-Duitsland dat, ondanks alle protesten, spoedig zal verdwijnen ten behoeve van de bruinkoolwinning. Een reusachtige graafmachine eet hier het landschap weg. De slagschaduw op de voorgrond van de foto is de afbrokkelende rand van Heuersdorf. In de verte een nieuwe, bruinkoolgestookte energiecentrale.

Bruinkool ligt relatief dicht aan het oppervlak, je hoeft het als het ware alleen maar weg te scheppen. Wat achterblijft is een soort leegte, een landschap dat niet langer bestaat. Het gebied hier is in de loop van de tijd volledig veranderd. Heuvels en dalen zijn verdwenen en tegelijkertijd is een nieuw landschap gemaakt.

www.factories.nl 

© Reinout van den Bergh (1957)/Huib Fens (1954)
Heuersdorf, Duitsland, uit de serie Factories, 2007