HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Marcus Koppen _

Verdwenen landschap

Marcus Koppen fotografeert moderne wereldsteden in Azië die uit hun voegen barsten. En waar het leven zich afspeelt in een compleet vormgegeven verstedelijkt gebied. Deze metropolen zijn alles behalve landschap in de traditionele zin van het woord. Maar als je landschap definieert als “een sociale constructie, als een stelsel van persoonlijke waarden, maar bovenal als leefomgeving van mensen” dan is ook de stad landschap.

Koppen maakt zijn opnames vanaf een hoog standpunt. Hij is geïnteresseerd in het surreële beeld dat de nachtelijke verlichting in deze megasteden teweeg brengt. Gebouwen, huizen en ramen, alles wordt anoniem en klein. Het verkeer legt gloeiende draden door de stad. Er is een nieuw landschap ontstaan: de stad met haar eigen specifieke kleuren, vormen en dynamiek. Wie wonen in dit landschap en hoe ziet hun leven er uit?
In dit stadslandschap herinnert niets meer aan een uitgewogen evenwicht met de natuur. Hier hoeft het natuurlijke landschap geen strijd meer te leveren. Het is de frictie voorbij.

www.marcuskoppen.com

 

© Marcus Koppen (1973, D) Tokyo #3,
uit de serie Cityscapes, 2007