HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Tim Simmons _

Betoverend landschap

De nachtfoto’s van Tim Simmons bezitten een magisch component. Niet zozeer vanwege het onderwerp. Het is de lichtval die fascineert in deze wat verontrustende landschappen. Je wordt als het ware gedwongen even stil te staan bij de onduidelijke herkomst en de betekenis van dat licht.

Simmons stelt zich op als tovenaar, als illusionist. Met zijn foto’s verwart hij de toeschouwer die er niet direct de wetten van de natuur in herkent. Hij introduceert een onnatuurlijke, kunstmatige verlichting en schept daarmee een overtuigende illusie. De noodzakelijke schaduwwerking ontbreekt, het intense licht zet ons op het verkeerde been.
Het bos en het mysterie worden daarmee zwaarder aangezet dan je ooit ‘in werkelijkheid’ zou kunnen waarnemen. Het surreële effect doet in de verte denken aan sommige videospellen.
Tegelijkertijd treedt Tim Simmons in de voetsporen van 19de eeuwse schilders die de overweldigende, mysterieuze krachten in het landschap gebruikten om een nieuwe verhouding tussen mens en natuur te definiëren. De natuur lijkt vervreemd en onbekend, en is machtiger dan de mens.

www.timsimmons.co.uk 

© Tim Simmons (1955, UK) Torridon Moss Pond,
uit de serie Scotland, 2005