HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Sonja Braas _

Nagemaakt landschap

Een diorama is een nagebootste natuurlijke omgeving. Op een relatief klein oppervlakte wordt in een vitrine een complete biotoop geïmiteerd, en vooral verhevigd. Natuurlijk materiaal, opgezette dieren en geschilderde achtergrond. Hoe onecht deze manier van afbeelden ook is, toch komt het onze manier van kijken en onze voorkeur tegemoet.
De exotische landschappen die we bijvoorbeeld in natuurhistorische musea aantreffen, blijken vaak niet met werkelijke landschappen overeen te komen. En dit is precies waar fotografe Sonja Braas door is gefascineerd. Tijdens haar reizen in Centraal Amerika en Australië werd haar duidelijk dat het ‘echte’ landschap niet leek op het beeld dat zij hiervan had gekregen in musea en dierentuinen.  

Haar serie You are here bestaat uit foto’s van ‘gemaakte’ én ‘echte’ landschappen, waardoor je als kijker telkens op het verkeerde been wordt gezet. Alles draagt de mogelijkheid in zich waar te zijn.
#13 is geen echt landschap, deze foto werd genomen in een museum. Het is een perfect beeld met bedrieglijke echte elementen. Zo willen we het zien, het ideaalbeeld van het landschap dat we mystificeren en kopiëren.

www.sonjabraas.de

  

© Sonja Braas (1968, D) You are here # 13, 1998