HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23   

Wout Berger _

Vergiftigd landschap

Tussen 1988 en 1990 bezocht Wout Berger de meest vervuilde landschappen van Nederland en verzamelde deze in zijn boek Giflandschap.
Het inzicht dat (chemisch) afval niet zomaar in de vrije natuur kan worden gestort, is van relatief recente datum. In het verleden is dit echter op grote schaal gestort met onherstelbare gevolgen. Het saneren is eenvoudigweg te duur geworden. Het gif wordt toegedekt, verborgen.
Op het eerste gezicht lijken sommige foto’s van Berger registraties van idyllische landschappen, maar onder deze onschuldig ogende plekken bevinden zich ziekteverwekkende stoffen.

Zo zijn 800 km wegen en paden van 55 gemeentes in de Brabantse Kempen verhard met giftige, cadmiumhoudende afvalsintels (de assen) van voormalige zinksmelterijen uit België en Budel. Langs de Diemerzeedijk (nu gelegen in het nieuwe Amsterdamse stadsdeel IJburg) ligt Nederlands grootste gifbelt waar lange tijd onder gemeentelijk toezicht chemisch afval uit heel Europa werd verbrand. En de uiterwaarden van het oer-Hollandse rivierenlandschap langs de IJssel bij Olst zijn regelmatig gebruikt voor het storten van afval. Extreme landschappen.

www.woutberger.nl

  

© Wout Berger (1941) Brabant, Kempen, november 1989,
uit de serie Giflandschap,
courtesy galerie Witteveen, Amsterdam,
Galerie Van Kranendonk, Den Haag