HOME     ORGANISATIE     LOCATIES     ACTIVITEITEN     PERS     CONTACT     LINKS     FOTO'S   REACTIES
1 / 2  

ELDERS - Idylle en frictie in het landschap

Billboardroute
Van 18 juni t/m 5 september is in alle dorpskernen van de gemeente Sint-Michielsgestel de bijzondere kunstroute ELDERS te zien. Op 23 locaties langs diverse doorgaande en invalswegen worden grote billboards opgesteld met verrassende fotografische visies op het landschap. Negentien nationaal en internationaal bekende fotografen tonen landschappen – vaak van over de grens, van elders – waarin idylle en frictie centraal staan.

Brabants landschap uitgangspunt
Uitgangspunt voor ELDERS vormt het plaatselijke Brabantse landschap. Een ‘gemaakt’ landschap dat constant in verandering is: weidegrond, akkers, verkeersvoorzieningen en bebouwing, geconstrueerd landschap en min of meer natuurlijke, onbedorven stukken natuur. Hier grenst idyllisch landschap aan gebieden waaruit de natuur grotendeels is verdwenen. Het ‘ideale, pure’ landschap bestaat niet meer, overal zijn sporen van frictie. Toch kan het opnieuw vormgeven van het landschap nieuwe schoonheid opleveren.
Hier bestaan Idylle en frictie naast elkaar.

Het plaatselijk landschap hier biedt deze zomermaanden tijdelijk onderkomen aan fotografische landschappen van elders.
Landschappen die iets verbergen.
Landschappen die bedacht zijn, die niet echt bestaan.
Landschappen die onze droom van het onaangeroerde, pure landschap verbeelden, deze becommentariëren of juist resoluut verstoren.

ELDERS nodigt iedereen uit om met andere ogen te kijken naar de wisselwerking tussen het plaatselijke Brabantse landschap en de fotografische visies op het landschap van elders.

Participatieprojecten
Maar ELDERS is meer. Zes beeldend kunstenaars realiseren rondom deze thematiek boeiende participatieprojecten met verschillende groepen inwoners van Sint-Michielsgestel. Deze participatieprojecten gaan over heimwee, asiel, souvenirs, vakantie, herinnering, ontheemding en geboortegrond. Begrippen die te maken hebben met reizen en verblijven in een ander landschap.
Het eindresultaat van deze projecten is straks eveneens te zien in alle woonkernen van de gemeente, op verschillende openbare locaties.